Η επιχείρηση Αλουργίς ιδρύθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τα Ιερατικά Ενδύματα.Προκείται για μια οικογενειακή επιχείρηση που με μεράκι και δεξιοτεχνία αναλαμβάνει τα ιερατικά ενδύματα από τον σχεδιασμό μέχρι και την ραφή.

Τα προϊόντα της επιχείρησης αποτελούνται από απλή ιερατική ένδυση, στολές, καλυμμαύχια, σχήματα, πολυσταύρια, επανωκαλύμμαυχα μέχρι και κεντήματα, λάβαρα και πολλά άλλα εξειδικευμένα προϊόντα.

Με ιστορικό και εμπειρία στον χώρο των έτοιμων ενδυμάτων πάνω από 25 χρόνια, η επιχείρηση ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του κάθε πελάτη.

Οι περισσότερες εργασίες που αναλαμβάνει η επιχείριση είναι μοναδικές – αποκλειστικές και τις περισσότερες φορές εξειδικευμένες χωρίς αντίγραφα ξεκινώντας από τις πρώτες ύλες, το κέντημα, την ραφή μέχρι και την εκτέλεση.

Κάθε μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει και φέρνει εις πέρας ένα διαφορετικό κομμάτι της επιχείρησης. Από την ραφή, τον σχεδιασμό, το χρυσοκέντημα, την κεντητική αγιογραφία μέχρι και την αγιογραφία όλα τα μέλη της οικογένειας σπουδάζουν και αναλύουν ειδικά το κάθε αντικείμενο που αναλαμβάνουν.

Επίσης θα ανακαλύψετε καινοτομίες και κατωχυρωμένες πατέντες όπως στα καλυμμαύχια των κληρικών και στα καλπάκια τον μοναχών.Πρόκειται για ιδέες οι οποίες κατoχυρώθηκαν από την ‘’Αλουργίς’’ στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας οι οποίες διευκολύνουν την ένδυση και απλουστεύουν δύσκολα προϊόντα.

Η επιχείρηση με την βοήθεια του internet αλλά και την ικανοποίηση των πελατών μας αρχίζει και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε όλη τη υφήλειο με παραγγελίες από την Αυστραλία μέχρι και την Αμερική. Κάθε προϊόν σχεδιάζεται και κατασκευάζεται με αυστηρά κριτηρία αντοχής και ποιότητας. Ο σωστός συνδυασμός των υλικών με την εφευρητικότητα της κατασκευής, εξασφαλίζουν εργονομικά αποτελέσματα. Ο πελάτης απολαμβάνει την φιλικότητα των προϊόντων με μία ιδιαίτερη άνεση ως προς την χρήση τους.


ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΑΛΟΥΡΓΙΣ /ΠΟΡΦΥΡΑ
Η ΠΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Η πορφύρα, γνωστή από τα αρχαιότερα χρόνια ως βασιλική βαφή ήταν η ωραιότερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας.
Με το χρώμα της πορφύρας βάφονταν μεταξύ άλλων ορισμένα ενδύματα βασιλιάδων και αυτοκρατόρων. Ήταν μια από τις σημαντικότερες βαφές του Βυζαντίου για τα ακριβά ενδύματα των αυτοκρατόρων.

Όστρακο πορφύρας

Η παραγωγή του χρώματος ήταν πολύ επίπονη και απαιτούνταν μεγάλος αριθμός κοχυλιών. Τα κοχύλια αυτά δίναν ανεξίτηλο βαθυκόκκινο χρώμα. Ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη βαφή λόγω της δυσκολίας παρασκευής και της σπανιότητας των οστράκων, οπότε η χρήση ενδυμάτων βαμμένων με πορφύρα ήταν ένδειξη πλούτου και εξουσίας.

Το πορφυρένιο ύφασμα με το χαρακτηριστικό ανεξίτηλο βαθυκόκκινο χρώμα του, ήταν πανάκριβο αγαθό. Η χρωστική ουσία σε κάθε όστρακο ήταν πολύ περιορισμένη. Περίπου από 10.000 κοχύλια, μπορούσαν να παραχθούν ελάχιστη χρωστική ουσία ικανή να βάψει ένα μόνο ένδυμα. Γενικά, το πορφυρένιο χρώμα πρόσδιδε κύρος και γόητρο και γι αυτό το χρησιμοποιούσαν μόνο βασιλείς και ιερείς.

Η διαδικασία ήταν η εξής, μέσα σε μεγάλα τσουβάλια τοποθετούσαν μαζί τα όστρακα και το ύφασμα. Τάραζαν τα τσουβάλια μέσα στο νέρο της θάλασσας και τα κοχύλια εκρίναν την χρωστική ουσία όπου βάφονταν τα υφάσματα.

Αυτή η διαδικασία και το έργο της βαφής των πορφυρών υφασμάτων, ονομαζόταν ΑΛΟΥΡΓΙΣ.

Όστρακο πορφύρας
Όστρακο πορφύρας

To Top